Tagi:

SCHŁADZALNIK ŚLIMAKOWY PODROBÓW


TYP: SP

Schładzalnik ślimakowy podrobów jest przeznaczony do obniżenia temperatury serc, wątrób, żołądków, szyjek lub łap.

DZIAŁANIE

Elementy przeznaczone do schłodzenia zależnie od usytuowania linii produkcyjnej i ustawienia schładzalnika wpadają bezpośrednio z linii do schładzalnika (np.: łapy z wyczepiacza, czy podroby z przenośnika taśmowego, ustawionego przy rynnie patroszenia) lub podawane są ręcznie do schładzalnika. Następnie za pomocą ślimaka przemieszczane są , aż do końca zbiornika, gdzie następuje samoczynne wyrzucenie schłodzonych podrobów do przygotowanego zbiornika, rynny, na taśmę przenośnika, czy inny sposób odbioru przewidziany projektem technologicznym. Długość i szerokość schładzalnika podrobów ustala się odpowiednio do wydajności oraz wielkości elementów przeznaczonych do schłodzenia. Do schładzania używa się wody lodowej. Przy zastosowaniu wody wodociągowej podczas pracy schładzalnika musi być dodawany lód kruszony lub lód łuskowy.

ZALETY

Najefektywniejsza metoda obniżenia temperatury przy zachowaniu wszystkich walorów produktu.

DANE TECHNICZNE

Długość m Uzależniona od wydajności
Średnica Ømm Od 300 do 800 zależnie od
wielkości schładzanego
elementu

 

Udostępnij!