Urządzenie jest wykorzystywane w celu zniszczenia wszelkiego rodzaju mikroorganizmów znajdujących się na narzędziach tj. nożach, przyrządach do ich ostrzenia, które są używane w zakładach przetwarzających żywność.
DZIAŁANIE
Podstawowym elementem w sterylizatorze jest zbiornik z wkładką na noże i stalki. Proces sterylizacji w urządzeniu odbywa się w wodzie. Zasilanie w wodę odbywa się poprzez standardowe przyłącze ½”, a jej nadmiar spływa rurką przelewową połączoną z zaworem spustowym ½”. Do podgrzewania wody służy grzałka elektryczna, której pracą steruje układ regulacji temperatury. Temperaturę w sterylizatorze można odczytać na termometrze zegarowym, umieszczonym na zewnętrznej ściance sterylizatora. Zależnie od przebiegu linii technologicznej można zastosować sterylizator lewy lub
prawy.
ZALETY
-Skuteczność wyjaławiania narzędzi
-Bezobsługowość
-Niewielkie rozmiary
DANE TECHNICZNE |
||||||||||
|